Ar fi timpul să gândim normal

3
540

Zilele trecute s-a mai petrecut un eveniment, aproape cotidian, dar totuși absurd: un activist Agent Green a mers în rampa unui parchet de exploatare a lemnului din Parcul Național Semenic – Cheile Carasului și a avut o altercație cu un angajat al firmei de exploatare.

Firma a cumpărat lemnul legal, la licitație – deci era proprietatea sa.

În ce alt domeniu în România un cumpărător de bună credință, care cumpără o marfă scoasă la vânzare, este blamat că a făcut acest lucru ?

Cum este posibil ca cei mai mulți oameni să nu știe că lemnul este o resursă regenerabilă, legal exploatată în România, prin proceduri transparente ? Cantitatea de lemn care se exploatează se aprobă anual de autoritatea publică centrală responsabilă pentru silvicultură, respectiv Ministerul Apelor și Pădurilor.

Cum este posibil ca un activist al unei organizații preocupate de protecția mediului și de arii protejate în special, să nu știe că această suprafață este inclusă în zona de conservare durabilă a parcului mai sus amintit, în care sunt permise anumite lucrări silvice ?

Dincolo de aceste nedumeriri, poate ar trebui ca și vânzătorul masei lemnoase, proprietarul sau administratorul pădurii, pe lângă controlul pe care-l face la lucrarea de exploatare să se implice și în protejarea cumpărătorului masei lemnoase la tăierea și transportul acesteia, cel putin în raza pădurii respective.

3 COMENTARII

 1. Ba voi va auziți ce tâmpenii vorbiti si gândiți
  Auzi ca pădurea e proprietatea sa ,ba idiotule care ai scris articolul pădurea nu se vinde așa ca la piata și nu ar trebui vândută hoților ca voi
  #stop defrișărilor

 2. Intrebarile au raspuns dar poate nu e cel dorit de noi. ”Cum sa stie oamenii ca…..?” Pai noi ce am facut ca oamenii sa stie? Noi: silvicii, ASFOR-ul, autoritatile in domeniu…. Lasam totul pe seama educatiei formale si dupa aceea ne miram de rezultat. Hai sa ne uitam mai intai la noi si abia apoi la oamenii cinstiti si activi care vor sa faca un bine societatii in care traiesc (nu vorbesc aici de AG ci de publicul larg). Nu vi se pare ca ne cam suparam ca prostu pe sat?????

 3. Bogdan, padurea in tara noastra este, totusi proprietate a statului sau a persoanelor fizice sau juridice. Lemnul care se exploateaza din paduri , este o resursa regenerabila pentru ca extragerea arboretului batran se face dupa ce suprafata s-a regenerat natural, din samanta cazuta din arborii batrani si plantarea golurilor , pentru arboretele de foiase sau prin plantarea intregii suprafete pentru molidisuri. Deci Padurea nu a disparut daca se extrage arboretul batran. Societatea a copiat natura cand a organizat si crese si gradinite nu numai aziluri.
  Lemnul se vinde prin licitatie , deci este o marfa iar banii pe care proprietarii, statul sau persoanele fizice sau juridice ii folosesc pentru intretinerea arboretelor tinere, cel putin pana ajung la varsta de 50 -60 de ani.
  Este nevoie si de arborete tinere pentru ca o padure sa fie echilibrata , este necesar sa aiba arborete din toate clasele de varsta..

Scrie un comentariu