Tendințe în piața internațională a lemnului (mai – iunie 2018)

0
12
Creșterea masivă a importurilor de cherestea de esență din China în ultimii zece ani

Autor: GOGA Aurelian Liviu – consilier juridic ASFOR

Vă prezentăm tendințe ale pieței internaționale a lemnului la nivelul perioadei mai – iunie 2018. Analiza are la bază informațiile puse la dispoziție de către EOS – European Organisation of the Sawmill Industry.

Țările nordice și țările baltice

În trimestrul I al anului 2018, exporturile de cherestea de esență moale au înregistrat o mică scădere în Finlanda (-7%, până la 2,25 milioane mc). Exporturile către China, cea mai mare piață de desfacere a Finlandei, au scăzut cu 17%, până la mai puțin de 390.000 mc, în timp ce exportul către Marea Britanie a scăzut cu 10%, până la 210.000 mc. Livrările către Egipt au rămas stabile la 285.000 mc, iar livrările către Japonia au înregistrat o creștere ușoară (+ 4%), până la 240.000 mc. Este de remarcat că, în ceea ce privește valoarea, nu pare să se fi produs un declin, valorile financiare rămânând similare cu cele de anul trecut.

În Suedia, exporturile de cherestea de esență moale, din primul trimestru al anului 2018, au scăzut ușor cu 2%, până la 3,3 milioane mc. Exporturile către Marea Britanie, care rămâne principala piață de desfacere, au scăzut ușor (-1%), până la 670.000 mc, în timp ce exporturile către Olanda, care a înlocuit China ca a doua piață de desfacere, au crescut cu 11%, până la 275.000 mc. Livrările către China au scăzut ușor cu 3%, până la 260.000 mc.

În ansamblu, exporturile către Europa au fost stabile, la aproape 2,1 milioane de mc, în timp ce exporturile către Asia de Est au scăzut cu 6%, iar livrările către Japonia au scăzut cu 10%. Totuși, în mod similar cu Finlanda, valorile financiare arată mult mai bine decât volumele de masă lemnoasă – cu 10% mai mult decât în primul trimestru din 2017.

Având în vedere cele de mai sus, putem concluziona – atât Suedia, cât și Finlanda au redus exportul către China, în timpul sezonului tipic lent din ianuarie și februarie, când se sărbătorește Anul Nou Chinezesc. Alți exportatori către China au redus vânzările chiar mai mult. Prin urmare, în primul trimestru al anului, volumul exporturilor din Finlanda și Suedia a reprezentat 12% din totalul importurilor de lemn de esență moale din China, dublând cota lor de piață față de 2015.

Exporturile de cherestea de esență moale din Estonia au fost practic stabile în trimestrul I din 2018, față de perioada anterioară a anului, la 150.000 mc. Australia este în prezent cea mai importantă piață de export pentru Estonia, cu aproape 35.000 mc (+ 84% față de trimestrul I al anului 2017).

Germania și Austria

Ponderea autorizațiilor de construcție pentru casele detașate și semi-detașate, reprezentate de clădirile prefabricate din lemn, a crescut la 19,7% în 2017, cu două puncte procentuale mai mult decât anul anterior. Berlin și Baden Württemberg reprezintă peste o treime din piață de clădiri prefabricate de lemn.

În 2017, doar 1019 de fabrici de cherestea mai erau active în Austria, față de 1044 în anul 2016. Opt mari fabrici sunt responsabile pentru aproximativ 50% din producția totală de cherestea de esență moale,  în timp ce primele 40 de fabrici ca mărime – produc 90% din producția totală de cherestea de esență moale.

S-a înregistrat o creștere atât a producției de cherestele de esență moale, cât și a cherestelelor de esență tare – Austria producând în total 9,65 milioane mc (+ 2,7% față de 2016). Sector tradițional orientat spre export, industria de prelucrare a lemnului din Austria a beneficiat de o cerere în creștere pe piața din Italia – livrările către această destinație au atins cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani – la 2,6 milioane mc. Ponderea livrărilor către Italia, din totalul exporturilor de cherestea de esență moale din Austria, a fost de 48%.

Interesant este faptul că, la începutul anului 2018, Statele Unite par să devină o piață importantă și pentru exportatorii austrieci, exporturile fiind, în primul trimestru al anului 2018, la un nivel de aproape cinci ori mai ridicat față de trimestrul I  din 2017.

Rusia și țările CSI

Exporturile rusești de cherestea de esență moale din primul trimestru al anului 2018 au crescut ușor, la 6,25 milioane mc (+ 2% față de trimestrul I 2017). Exporturile către China au crescut cu 1%, până la 3,5 milioane mc. Exporturile către Uzbekistan au crescut cu 28%, până la 600.000 mc, în timp ce pentru fabricile din partea europeană a Rusiei, se observă o creștere semnificativă a livrărilor către Egipt (+ 25% până la 250.000 mc), care este acum a treia piață de export a Rusiei.

Exporturile ucrainene de cherestea de esență moale au crescut cu 5% in 2017, comparativ cu 2016, pana la 1,31 milioane mc. Livrările în Germania și România au crescut, în fiecare caz, cu 9%, până la 250.000 mc și, respectiv, 160.000 mc.

Exporturile către Italia au ajuns la 225.000 mc, în timp ce exporturile către Ungaria – care rămâne cea mai mare piață pentru cherestele de esență moale din Ucraina – au scăzut cu 7%, până la 340.000 mc.

Restul Europei

Exporturile românești de cherestea de esență moale au scăzut cu 12% în primul trimestru al anului 2018, față de trimestrul I al anului 2017, până la 300.000 mc. Principalele piețe de export românești sunt toate în afara Europei. Livrările în cea mai mare piață – Emiratele Arabe Unite – au fost de 2%, până la 67.000 mc, însă exporturile către Japonia și Arabia Saudită au scăzut cu 21% (la 60.000 mc) și 26% (până la 27.000 mc).

Importurile de cherestea de esență moale în Spania au scăzut cu 4% în 2017, față de 2016, la 930.000 mc. Importurile din UE au fost stabile, importurile din Franța ajungând la 320.000 mc (+ 13%), iar importurile din Portugalia scăzând cu 15%, până la 140.000 mc.

Importurile din Suedia au fost stabile, la aproximativ 150.000 mc.

În primul trimestru al anului 2018, producția de cherestea de esență moale poloneză a crescut cu 8%, față de trimestrul I al anului 2017, până la 830.000 mc. Din întreaga producție de cherestea, 89% a fost cherestea de esență moale, care a crescut cu 7% față de trimestrul I al anului 2017.

Ultimul raport Euroconstruct, publicat pe 11 iunie, prezintă dezvoltarea excepțională a sectorului construcțiilor în rețeaua sa de 19 țări europene –„Niciodată nu au crescut toate industriile de construcții ale țărilor Euroconstruct timp de doi ani la rând”, se arată în raport.

Focus pe cheresteaua de esență tare

La Carrefour International du Bois (Întâlnirea internațională a lemnului), care a avut loc la Nantes, la sfârșitul lunii mai, participanții au subliniat că prețul crește, în principal, datorită creșterii cererii în aproape toate sortimentele de produse din lemn. Această situație este valabilă, mai ales, pentru stejarul francez. Prețurile pentru cherestelele de stejar sunt în creștere, dar nu poate ține pasul cu creșterile prețului lemnului rotund pe piețele externe. Companiile, care au nevoie urgentă de bușteni de stejar, au o mare problemă. Fabricile ce procesează stejar în Germania raportează creșteri modeste ale prețurilor, dar cererea de lemn rotund de stejar este, ca și în anii precedenți, mai mare decât oferta.

Potrivit Biroului de Statistică German, în 2017, exporturile de cherestele de esență tare către China au crescut semnificativ – exportul de fag a depășit 360.000 mc (+ 12% față de 2016), iar exportul de stejar a crescut cu 51%, la aproape 80.000 mc. Germania exportă aproape 45% din buștenii săi de fag către China.

Cererea de bușteni de fag în stare verde, cu un procent mai mic de inimă roșie, rămâne ridicat în China. În schimb, exportatorii raportează că au primit cereri de reducere a prețurilor pentru anumite sortimente de lemn rotund de stejar de la clienții lor din China. Acest lucru este oarecum surprinzător, deoarece era așteptată o creștere a cererii de stejar alb și roșu european – ca urmare a modificărilor aduse politicilor de import de lemn rotund.

În Spania, importurile de cherestea de stejar au scăzut cu 9%, până la 50.000 mc, în timp ce importurile de cherestea de fag au crescut cu 11%, până la 33.000 mc, în 2017. Principalii furnizori de cherestele de stejar și cherestele de fag sunt, respectiv, SUA și Franța.

Tendințe macro

Cu resurse forestiere limitate, China continuă să fie un importator important de masă lemnoasă, necesară pentru a-și satisface cererea internă în creștere de bușteni, cherestea, cipsuri, celuloză și hârtie. În anul 2017, volumul importurilor de bușteni de rășinoase și de cherestea de rășinoase a atins niveluri ridicate, în ciuda încetinirii activității în sectorul construcțiilor de case. În ultimii zece ani, importul total de bușteni de rășinoase și cherestea de rășinoase a crescut de 3,5 ori, potrivit Wood Resource Quarterly (WRQ).

În ceea ce privește cheresteaua, cele mai mari schimbări din ultimii cinci ani includ dublarea exporturilor din Rusia, scăderea importurilor din America de Nord și exporturile mai mari din țările nordice, informează WRQ. Pe termen scurt, este probabil ca producătorii europeni de cherestea să crească livrările către China, în timp ce producătorii de cherestea din vestul Canadei ar putea alege să își livreze produsele pe piața americană, în care prețurile la cherestea sunt la un nivel record.

EUWID raportează că extinderea capacității de exploatare a lemnului, care a avut loc deja în sudul SUA în 2017, va continua și în acest an și, de asemenea, în 2019, implicând cel puțin 12 proiecte industriale. Capacitatea combinată de producție a acestor noi proiecte este de aproximativ 5,95 milioane mc de lemn de esență moale. Investițiile în această macroregiune sunt legate de existența resursei de lemn de esență moale disponibilă aici și costurile relativ reduse de achiziție a buștenilor. Companiile care investesc în sudul SUA includ companii canadiene, astfel că, este probabil ca taxele impuse de SUA asupra livrărilor canadiene de lemn de esență moale să fie, de asemenea, un element luat în considerare în decizia acestor companii de a-și concentra activitatea de investiții și în operațiunile din SUA.

Importurile americane de lemn de esență moale au fost afectate substanțial în 2017 de disputa comercială cu Canada. Creșterea accentuată a importurilor din Europa (în special Suedia și Germania, de la 0,55 milioane mc în 2016 la 1,8 milioane mc în 2017) și din America Centrală și de Sud (de la 680.000 mc până la 760.000 mc), a avut ca efect reducerea importurilor din Canada cu 2,5 milioane mc (în 2016 – 36 milioane mc, în 2017 – 33,4 milioane mc).

Ca rezultat al unei economii în creștere, SUA ar putea avea nevoie cu 14 milioane mc mai mult lemn de esență moale până în 2020, față de 2017. Producția va înregistra o creștere masivă, de asemenea și importurile. Deoarece se așteaptă o reducere a importurilor din Canada (sau cel puțin nu o creștere semnificativă), probabil vor exista oportunități pentru exportatorii de peste ocean.

Importurile americane de lemn de esență moale din Europa continuă să crească într-un ritm uluitor. În primul trimestru din 2018, acestea au fost cu 133% mai mari decât în ​primul trimestru din 2017 (484.000 mc față de 207.000 mc).

Exporturile din Germania înregistrează cota cea mai mare, cu 240.000 mc (+ 262% față de trimestrul I al anului 2017). Exporturile din România (+ 231% până la 79.000 mc) și Austria (+ 469% până la 43.000 mc) au crescut de asemenea. Singura excepție era Suedia (-14% până la 75.000 mc).

În timpul Convenției de la Montreal privind lemnul, care a avut loc între 20 – 22 martie 2018, a fost subliniată importanța în creștere a Chinei pentru operatorii canadieni. Până în 2025, s-ar putea exporta 60 de milioane de mc de material lemnos în plus față de nivelul actual în China, după cum a arătat un studiu RISI. În Convenție, s-a afirmat că China are o țintă la nivel național de 15% clădiri prefabricate din lemn în 2020, ceea ce ar trebui să asigure o cerere ridicată, cel puțin pe termen scurt și mediu.

Interesant este faptul că firmele canadiene cu activități în Rusia sunt responsabile de doar 11% din volumul exporturilor de lemn rusești. Exportatorii ruși sunt deosebit de puternici în nordul țării (99%), în timp ce exportatorii europeni și sud-americani sunt mai bine reprezentanți pe coasta de sud și de sud-est (50%).

Scrie un comentariu