De ce nu au decidenții politici puterea să accepte că au greșit și să îndrepte lucrurile ?

0
400

Toți cei interesați de resursa lemn au așteptat ultimele zile din această sesiune parlamentară cu speranța modificării prevederilor art.59 din Codul Silvic, modificări introduse în vara 2017 – așteptare fără nici un rezultat.

Populația care se încălzește cu lemn de foc, RNP – Romsilva și firmele de exploatare a lemnului sunt în blocaj, cu efect negativ major și imediat pentru fiecare:

  • populația care se încălzește cu lemn – din principal beneficiar al legii, a ajuns prima victimă;
  • RNP Romsilva –  principalul furnizor abilitat să asigure acest produs pentru populație, nu are capacitatea tehnică și umană să facă acest lucru și implicit blochează întreg sistemul silvic. RNP Romsilva ar trebui, conform art.59, să exploateze în regie proprie 4,5 miloane mc, dar are capacitate doar pentru 1,6 milioane mc.
  • firmele de exploatare – deși sunt numeroase și au capacitate de exploatare, nu au acces la resursa lemn, care este blocată la RNP Romsiva prin art.59.

Astfel, nu se va exploata cantitatea de lemn aprobată a fi recoltată în acest an, iar lemnul care va fi, totuși, în piață va fi foarte scump.

Situația creată evidențiază, încă o dată, rolul și importanța firmelor de exploatare, atât de blamate în ultimii ani.

Scrie un comentariu